Wauw! We stonden in de krant met het boek.

De Gelderlander publiceerde er een hele pagina over. Je leest het hele artikel op de website van De Gelderlander.

Die leuke foto is gemaakt door Rolf Hensel.

Marlies Martens, auteur

"Waarom maken we surprises? Hoe zit het nou eigenlijk met Sinterklaas?"

Toen onze oudste dochter in groep 5 zat, wachtte ik geduldig op deze vragen, maar die bleven uit. Ik zag dat de twee realiteiten naast elkaar bleven bestaan voor haar. Mooi vond ik het. 

 

Ook hoorde ik verschillende moeders op het schoolplein praten over hoe zij het hun kind hadden verteld of hoe het hen ooit was verteld. Verhalen die omringd waren door teleurstelling en boosheid. Boos over de leugen. 

 

Waarom eigenlijk? Als je het mij vraagt, komt het door een gebrek aan betekenis. We weten niet meer waaróm we dit feest vieren, en als je daar de verbinding mee verliest is het gewoon een tijdelijke zoete leugen waar je een keer met wat buikpijn de waarheid over moet vertellen.

 

Dat leek me wat karig dus ik ging op zoek naar de betekenis die er misschien ooit wel achter zat en naar de betekenis die ik er zelf aan wilde geven.

 

Geïnspireerd door verschillende mensen die het vertelmoment anders aanpakten, zoals Leslie Rush, is dit boekje ontstaan. Het leverde ons een prachtige Sinterklaas editie op met lieve complotjes en stoere knipogen. Als dit boek dat ook voor andere gezinnen mag betekenen, is deze missie geslaagd!

 

Hester van de Grift, illustrator

Toen ik Marlies’ tekst las, dacht ik meteen: “Wat jammer dat mijn dochter deze boodschap niet gekregen heeft toen ze van haar geloof viel!”


Er bestaan kinderen die zich heel stoer en groot voelen. En er zijn kinderen die helemaal geen afscheid willen nemen van de magie van Sinterklaas. Maar wat een geweldig lieve en betekenisvolle boodschap voor álle soorten kinderen stuurt Marlies hier de wijde wereld in. Het Sinterklaasfeest wordt door dit boek nog veel leuker dan het al was. Je krijgt er iets bij in plaats van dat je iets kwijtraakt. Namelijk een belangrijke levensles.


Een kind leert zo dat iets geven net zo’n fijn gevoel geeft als iets ontvangen. En je hoeft daar geen buitengewone talenten voor te hebben, alle kinderen kunnen het leren. De boodschap van Marlies maakt daarbij het Sinterklaasfeest een echt inclusief feest wat nergens aan magie en vrolijke spanning hoeft in te leveren.


'Van Kind naar Sint' is voor alle ouders zoeken naar het beste antwoord op de Vraag der Vragen aangaande de Sint.


Ik heb met veel plezier met Marlies samengewerkt en de tekeningen gemaakt. Ik hoop dat alle Sinten -groot en klein- nog heel veel fijne Sinterklaasfeesten tegemoet gaan.